Maksoin Sporttirakin tokon voi-evl-valmennuksen kuuntelujäsenyyden saadakseni lisämotivaatiota omaan tokotreenaukseen, joten tässä aloitusluentotallennetta kuunnellessa samalla listaan, mitä kaikkea Visan kanssa pitäisi tämän vuoden aikana tokossa treenata:

 • Liikkeiden alut ja välit: ollaan harjoiteltu hyvin vähän hallitusti kehässä siirtymistä koira sivulla pysyen. Myös alkuperusasentoon tulosta voisi rakentaa Visalle kivemman mielikuvan välillä niistäkin palkkaamalla. 
 • Perusasento: yhä pahasti kesken. Vaihdoin sivulle tulotyyliksi takaa kiertämisen, kun en yli kahden vuoden treenaamisella saanut Visaa tulemaan luotettavasti suoraan asentoon edestä kiepsahtamalla. Takaakierto on sille helpompi, mutta asento jää usein helposti liian takana olevaksi --> tätä olen nyt kerran kosketusalustan avulla treenannut edessäolevammaksi, tuntui auttavan Visaa paikan hahmottamisessa, joten jatketaan tätä vielä parin treenin kerran ja mietitään sitten jatko uudestaan.
 • Seuraminen: perusseuraaminen alkaa olla suht ok Vaisu-asteikolla, mutta liikkuroiduissa liikkeellelähdöissä on Visalle tullut tapa lähteä rynnimään eteenpäin ensimmäinen metri, eli liikkeellelähtötreenejä liikkuroituna. Askelsiirtymiä pitää harjoitella paljon, koska perusasento ei ole varma, ongelma kertautuu tietysti seuraamisessa. Kestoa pitäisi lisätä, samoin treenejä niin, että seuraaminen tehdään ennen tai jälkeen muiden liikkeiden ilman välipalkkaa. Peruuttaminen kaipaa lisäharjoittelua, vähän takkuaa etenkin automaatti-isutuminen lopussa, kun rallyssä sitä ei saa tehdä.
 • Jäävät liikkeet: suht OK tekniikan osalta, mutta suoritusvarmuutta pitäisi saada lisää niin oikean asennon ottamiseen kuin paikoillaan pysymiseen ohjaajan mennessä taakse. Seuraamistreeniä z-kuviossa tarvitaan paljon, koska Visa alkaa ennakoida jättöjä tosi herkästi. Liikkuroituna tehty L:ää ja Z:taa tosi vähän, ehkä kerran?
 • Luoksetulo: Visa ennakoi pysäytystä TO-DEL-LA herkästi, ei juurikaan voi ottaa liikkuroituna pysäytyksiä. Pysäyteltävä siis muissa yhteyksissä, esim. lenkillä tai Visan höntsäillessä kentällä vapaana. Pysähtyy hyvin, jos pysähtyy, eli ei luotettavaa reagoiko käskyyn. Peruasentoon tulo epävarma, ks. perusasento-kohta. Luoksetulon loppu menee tosi usein iiiisoksi kaareksi, eli loppuun asti pitäisi saada tulemaan suoraan ja innokkaasti minua kohti.
 • VOI-ruutu: täyden matkan ruutuja otettava lisää, hallissa kun niitä ei mahdu tekemään. Suht hyvin hahmottaa ruudun, mutta häiriötörppötreeniä tarvitaan vielä lisää + keskustaan hakeutumista ilman kosketusalustaa (olen tähän asti yleensä treenannut niin, että kaukaa lähetettäessä on aina alusta ruudussa, ja alustattomia treenejä otetaan erikseen muilta osilta helpotettuina). Kokonaista liikettä ei ole vielä tehty, pitää ottaa jokunen kerta ennen koetta (mutta sitten tehdä myös liikkuroituja alkuja ja ennen maahanmenoa palkkauksia paljon, ettei ala ennakoimaan). Maasta sivulletuloa on harjoiteltu erikseen, mutta ei vielä ruutuun yhdistettynä. Kesto-ongelma ruutuun lähetyksessä on oikealta kaartava juoksulinja, joskus menee joka ruudun oikeasta sivusta sisään.
 • EVL-ruutu: näkymättömän merkin opettelua ei ole vielä alettu, toki joitakin kertoja silloin tällöin olen lähettänyt suoraan edessä n. 12-15 metrin päässä olevalle kosketusalustalle tai lelulle. Otettu joitakin kertoja paikallaan seisomisesta ruutuun lähetystä, se ihan OK. Eli "merkitön merkki" on se iso osaamisvaje tällä hetkellä. Ei otettu ollenkaan "näkymättömälle" lähetystä niin, että olisi jotain häiriömerkkejä tai teippejä maassa.
 • Ohjattu nouto: VOI-versio toimii suht hyvin, lähinnä tarvitsee harjoitella eri ympäristöissä ja täysillä matkoilla lisää (hallissa ei mahdu). EVL-versiosta merkille menoa ei ole vielä alettu treenaamaan niin, että kapulat olisivat takana, erillisenä merkille pysäytys on tuttu lähinnä rally-tokosta.
 • Hyppynouto: tehty metallikapulan kanssa jokunen kerta, ei ongelmia muussa paitsi luovutuksessa (ks. perusasento). Vinoista suunnista hyppynoutoja voisi vielä harjoitella lisää siltä varalta, että kapulan heitto epäonnistuu; paluumatka onnistuu aika luotettavasti vinostakin, mutta menomatkaa ei ole kokeiltu vinosti.
 • Tunnari: useimmiten suht OK, suurin haaste on päästä treenaamaan liikkurin kanssa riittävän säännöllisesti, koska taukojen jälkeen tulee riski epävarmuuteen ja väärän kapulan ottoon. 
 • Ylipäänsä eri noutoliikkeet: Ei ennakoi, etenee ihan riittävän ripeästi (saisi toki olla nopeampi, mutta whatever), pitää rauhallisesti ja pureskelematta, mutta luovutusasento on ihan mitä sattuu. Minun pitäisi lopullisesti nyt päättää, haluanko Visan luovuttavan noudossa edessä (sille helpompi) vai sivulla takaa kiertäen (uusi juttu, ks. perusasento). Tähän luovutukseen tarvitaan treeniä PALJON.
 • Kaket: välimatka tällä hetkellä vasta 2-3 metriä, pitemmillä matkoilla tekniikka pettää vielä herkästi. Oppiminen etenee kuitenkin koko ajan, tarvitaan vain harjoittelua. Seiso-istu alkaa nyt viimein sujua, mutta nyt seiso-maahan-vaihdossa Visa pitäisi saada korjaamaan tekniikka sellaiseksi, että menee etupää edellä alas (ettei takapää nytkähdä eteenpäin viime hetkellä). Liikkuroituna otettu vasta vajaita matkoja ja palkattu kunhan ylipäänsä vaihtaa asennot. Yksi ongelmien lähde on se, että Visa jää herkästi jo jätettäessä takajalat levällään vinksottaen makaamaan, silloinhan se ei mitenkään pysty tekemään vaihtoja puhtaasti. (Se on aina istunut ja maannut takajalat miten sattuu levällään.)
 • Paikallaolo: Suht OK, toki välillä reagoi naapurin käskyihin. Paikallaolovaiheet aika hyvässä mielentilassa sekä istuen että maaten. Otettu sekä VOI- että EVL-versiota, EVL-paikkiksessa huono luoksetulo (ks. perusasento...).
 • Kiertohyppynouto: tehty palasina enimmäkseen, suht OK, kaipaa vain varmuutta lisää ja täydet välimatkat (hallissa ei mahdu...). Kierron jälkeisiä pysäytyksiä ei ole otettu, koska ennakoi hyvin herkästi, mutta eri asentoihin pysähtymistä on tehty esim. lenkillä minua kohti juostessa. Hypystä luovutusasentoon tulo vinossa kulmassa ei onnistu ilman käsiapua vielä, koska ei osaa perusasentoa eikä korrektia luovutuspaikkaa...

Olikohan tässä nyt oikeasti kaikki vai unohtuiko jotain...? Tietty suurin treenattava asia on ihan se motivaation ylläpito koko yhdessä tekemisessä ja häiriön sieto. Liikkuroituja treenejä pitäisi saada tehtyä PALJON, koska Visa alkaa ennakoida niin herkästi. Ja ulkona pitäisi treenata enemmän, että saisi tehtyä oikeilla etäisyyksillä liikkeitä. TOsin nyt on taas ollut koko viikon yli 20 asteen pakkaset, joten eipä olla edes ajateltu ulkona harjoittelua, vaikka kyllähän koira tarkenisi esim. ruutua tehdä, jos ohjaaja vain saisi potkittua itsensä lähtemään jonnekin auratulle (ja ei-jäiselle) kentälle harjoittelemaan...